miercuri, 3 iunie 2009

Jurnal de Argeş-Se coace un cartier de vile uriaş în inima pădurii Trivale


Se înşeală amarnic cel care crede că împroprietăririle ilegale făcute pe 400 hectare în Parcul Trivale, cu largul concurs al organelor silvice, primăriilor şi comisiei judeţene de fond funciar, au avut ca scop protejarea stratului de ozon, ori conservarea acestui simbol celebru al Piteştiului. Nici vorbă. Întreg jaful silvic din ultimii ani, făcut metodic, cu maxim talent infracţional, n-avea alt punct final decât distrugerea Pădurii Trivale, prin defrişări bezmetice care să lase loc viitoarelor cartiere de vile şi blocuri, multe aflate deja în faza de proiect. Jurnalul de Argeş a reuşit să pună mâna pe un astfel de proiect, de-a dreptul sinistru prin dimensiunile sale, din care reiese cum nu se poate mai limpede ce soartă îi este rezervată Parcului Trivale. Asta în cazul în care nu se reuşeşte anularea actelor de proprietate acordate ilegal într-o pădure care a fost dintotdeauna a statului, fapt care, conform legii, ar fi trebuit să împiedice orice împroprietărire.

Un cartier de vacanţă, întins pe aproape 10 hectare situate în inima Pădurii Trivale, este proiectul imobiliar la care facem referire şi ale cărui detalii am reuşit să le obţinem. Culmea, el nu aparţine nici măcar unuia din proprietarii puşi fraudulos în posesie în Parc, ci unui cetăţean de origine străină, pe nume Pellino Tobia, în numele unei firme, SC Pro Civitas SRL Piteşti, cu sediul într-un apartament de pe B-dul Petrochimiştilor. Ajuns în posesia celor aproape 10 ha de pădure cel mai probabil în urma unui contract de vânzare-cumpărare, acest Pellino Tobia n-a stat mult pe gânduri şi a alcătuit proiectul unui ditamai complex imobiliar situat în zona străzii Constantin Dobrogeanu Gherea, intitulat „Locuinţe de vacanţă şi obiective sociale şi turistice”, a cărui realizare presupune scoaterea din fondul forestier, mai pe şleau spus defrişarea, a unei suprafeţe de aproape 8,5 ha de pădure. În contractul încheiat în urmă cu numai o lună şi jumătate cu Ocolul Silvic Piteşti, pentru paza şi prestaţiile silvice realizate pe cele 9,7 ha, datele despre proprietar, firma Pro Civitas, sunt foarte sumare. Există doar adresa acesteia, cum spuneam, într-un apartament din B-dul Petrochimiştilor, şi reprezentantul acesteia, Pellino Tobias, fără a fi menţionate însă şi codul fiscal, ori contul societăţii. În aceste condiţii, nimeni nu te poate împiedica să te întrebi dacă nu cumva este vorba de cine ştie ce firmă fantomă, ori dacă Pellino Tobias nu este vreun interpus, scos la înaintare doar ca să-i camufleze pe adevăraţii beneficiari ai proiectului imobiliar. Cert este că, studiind datele acestuia, îţi poţi da seama că nu este o jucărie, ci un plan a cărui realizare necesită sume de ordinul milioanelor de euro. Proiectul, realizat de firma Arhiama Grup SRL Piteşti, cuprinde, pe cea mai mare parte din suprafaţa pusă la bătaie, ridicarea de case de vacanţă, mai exact 40 de case P+1, cu suprafaţa construită de 200 mp şi alte 21 de case P+2, cu suprafaţa construită de 500 mp. În total, peste 60 de vile, deci un adevărat cartier ridicat în inima Parcului Trivale. Pe lângă asta, proiectul mai cuprinde construcţia de cabinete medicale, o grădiniţă, locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport şi agrement, vestiare şi săli de sport, parcări, alei pietonale şi străzi, ba chiar şi o piscină. Foarte riguros, proiectantul a întocmit şi o hartă prin satelit a zonei pe care urmează să fie construit cartierul de vacanţă, peste pădurea de culoare verde fiind suprapuse schiţele cu casele şi toate celelalte acareturi ale cartierului, realizate profesionist, artistic chiar. Ce să mai spui, văzând aşa ceva? Adio Pădurea Trivale! Pentru că, dacă nimeni nu pune piciorul în prag şi nu împiedică asemenea planuri imobiliare, cartierele precum cele de mai sus, aflate deocamdată doar în faza de proiect, vor apărea ca ciupercile după ploaie, luând locul pădurii care se identifică, practic, cu Piteştiul.

Directorul Davidescu se teme că există mai multe asemenea proiecte imobiliare
Directorul Direcţiei Silvice Piteşti, Gheorghe Davidescu, ne-a confirmat existenţa acestui proiect imobiliar şi spune că el confirmă “planul diabolic” pus la cale pentru distrugerea Pădurii Trivale. La fel ca toată lumea, directorul Davidescu se teme că acest proiect nu este unul singular, la fel ca el putând să mai existe şi altele, la fel de “grandioase”. “Este incredibil până unde s-au gândit să meargă cu jaful! În doi-trei ani, dacă “băieţii” care au regizat toată treaba rămâneau pe poziţie, era prăpăd. Nu ştiu cum mai pot dormi noaptea, ştiind ce-au făcut”, declară actualul şef al Direcţiei Silvice. Care ne-a dezvăluit faptul că a reuşit să obţină un document oficial datat din anul 1941, din care reiese cât se poate de limpede că suprafaţa de aproape 500 ha a Parcului Trivale, în care s-au făcut împroprietăririle ilegale de acum, a fost a statului şi înainte de venirea comunismului. Fapt care elimină orice pretenţie a proprietarilor inventaţi şi puşi în posesie fraudulos, ba mai mult, este o excelentă armă în mâna actualului prefect, Marcel Proca, de a declanşa operaţiunea de anulare a actelor de proprietate din Pădurea Trivale.

Un comentariu:

  1. Asta era ultimul lucru pe care il mai aveau de defrisat ca in rest au defrisat tot ce se putea (ilegal sau nu). Ar trebui sa existe o lege pe undeva unde sa interzica defrisarea in asemenea prostie. Ne plangem ca statul de ozon se subtiaza, ca sunt radiatii puternice dar nimeni nu ia nici o masura. Nimeni nu tine cont ca totusi Pitestiul e un oras cu un grad de poluare destul de ridicat datorita Arpechimului? In loc sa cream cat mai multe spatii verzi noi nu .... hai ca contruim vile ca de DOAR E CRIZA ECONOMICA.....

    RăspundețiȘtergere