miercuri, 3 iunie 2009

Ziarul Argesul-Afacerile Imobiliare au ras Padurea Trivale!

Din toată Pădurea Trivale, în baza diferitelor legi funciare, peste 300 de hectare au fost restituite. Cea mai mare parte a terenului a fost şi defrişat.

Cetăţeni din Miceşti, Răteşti sau alte comune au devenit astfel proprietari în Parcul Trivale, acolo unde este ilegal să tai copaci. „Proprietarii“ au vândut rapid la alţii şi, tot aşa, terenul a ajuns… acolo unde trebuia, după o a doua sau a treia vânzare. Citiţi în pagina 4 articolul „Din Pădurea Trivale a mai rămas 20%. Restul e la băieţii deştepţi!“

Simpozion de-a dreptul inocent de Zilele Mediului, în care s-a atras atenţia asupra importanţei pădurilor şi a pericolului generat de defrişările masive. Au fost cuvântări demne de un cenaclu literar, câţiva studenţi au citit referate despre ce frumoasă e natura şi cât de mult o distrugem noi, oamenii. ªefi de instituţii de mediu, o mulţime de silvicultori – care, între noi fie vorba, s-or fi simţit cu musca pe căciulă când a venit vorba de defrişări - vicepreşedintele C.J. Argeş Florin Tecău, subprefectul Ion Cârstoiu şi prefectul Marcel Proca. Acesta din urmă a dat şi un semnal mai mult de încurajare, pe care aşteptăm să îl vedem şi materializat.


Prefectul a anunţat că a cerut Primăriei Piteşti, Oficiului Judeţean de Cadastru şi Direcţiei Silvice să îi pună la dispoziţie documentele din ultimii patru ani care au stat la baza eventualelor puneri în posesie în Pădurea Trivale. „Din nefericire, asistăm şi la noi în judeţ, în oraş chiar, la goana unor indivizi după câştigurile facile şi foarte profitabile pe care le oferă afacerile imobiliare, neglijând importanţa pădurii pentru viitorul copiilor noştri. De aceea, e nevoie de implicarea tuturor instituţiilor statului pentru a bloca acest fenomen. Din câte ştiu, Pădurea Trivale este o zonă exceptată de lege de la retrocedări. Dacă voi constata că aceste retrocedări şi puneri în posesie în Pădurea Trivale au fost făcute fraudulos, o să cer în instanţă anularea titlurilor de proprietate emise pentru suprafeţele de teren respective”, a declarat Marcel Proca. Prefectul, silvicultorii şi restul alaiului au fost ulterior într-o poieniţă unde au plantat arbori. Fragili, atât de mici în faţa proporţiilor dezastrului care avea să se ivească la 500 de metri mai încolo de ei...
Drumul Găvana - Trivale, schilodit de retrocedări
Dezastru ecologic şi urme de interese mafiote aveau să se întrevadă acolo. Hectare întregi defrişate din pădurea, sursă de oxigen şi care reprezintă oaza de linişte a piteştenilor. Nici drumul forestier pe care Primăria Piteşti vrea să îl deţină şi să-l transforme într-o stradă care să facă legătura rutieră între cartierele Găvana şi Trivale nu mai este întreg. Practic, Direcţia Silvică ar fi trebuit să acorde municipalităţii o... transmitere de o jumătate de hectar, care ar fi însemnat şi lărgirea, în stânga şi dreapta, cu un metru sau doi pentru modernizarea drumului. Stupoare însă, în ambele părţi ale drumului au fost făcute retrocedări, astfel că planul Primăriei Piteşti este pus în pericol. „Nu mai este pădurea statului, este pădure privată!, a exclamat directorul Direcţiei Silvice, Gheorghe Davidescu. În Pădurea Trivale numai pe Legea 247 sunt, în prezent, date peste 160 de hectare. Legea 247 spune că vechii proprietari revin la vechea pădure. Niciunul dintre aceşti proprietari care ocupă acum această pădure, şi dacă ar fi fost voie să se retrocedeze, nu avea ce căuta aici, pentru că nu a avut niciodată pădure aici. Pădurea Trivale este dată unor băieţi deştepţi”, a continuat acesta. Conform lui Davidescu, actualmente, în Pădurea Trivale sunt 300 de proprietari, care au ajuns în această situaţie prin vânzări succesive. Dintre aceştia, doar unul singur, din Bascov, a avut în Pădurea Trivale 16 hectare şi se poate spune că avea dreptul să primească pădure aici, deşi această pădure, conform legii, nu trebuia dată persoanelor private. „Singura care a mai rămas a statului este bucata de pădure de la Schit, până la Jandarmi şi până la Direcţia Silvică. A mai rămas nedată circa 20% din întreaga suprafaţă a Pădurii Trivale”, a specificat Davidescu. În Găvana, alte patru hectare au fost retrocedate şi apoi defrişate, pentru a lăsa loc vilelor şi zonelor rezidenţiale. Terenurile din spatele ªcolii Nr. 15 oferă un peisaj dezolant în prezent. Împroprietărirea s-a făcut pe Legea 18, iar actualul proprietar a obţinut aprobarea de defrişare motivînd că va face aici un obiectiv social, un azil de bătrâni, se spune.
O „suveică”... imobiliară
De altfel, în baza datelor oferite de inspectorii de la Direcţia Silvică, se pare că din toată Pădurea Trivale, în baza diferitelor legi funciare (1, 18, 247), peste 300 de hectare au fost restituite. Cea mai mare parte a terenului a fost şi defrişat. Aşa se face că cetăţeni din Miceşti, Răteşti sau alte comune au devenit proprietari în Parcul Trivale, acolo unde este ilegal să defrişezi. „Proprietarii” au vândut rapid la alţii şi, tot aşa, terenul a ajuns unde trebuia să ajungă, după o a doua sau a treia vânzare.
Dacă s-a putut
în Piatra Craiului...
Cine ar fi vinovaţi? Cei care şi-au pus semnătura pe protocolul de predare între Ocolul Silvic şi Primărie, cei de la I.T.R.S.V. de la Prahova, prea departe de Argeş pentru a face verificări, până şi cei de la Agenţia de Mediu, care au dat aviz pentru construire într-o zonă unde aşa ceva era totalmente ilegal. Astfel de persoane pot fi trase la răspundere. Cine credeţi însă că va reuşi să realizeze această revoluţie, cine credeţi că va fi în stare să dea în mafia lemnului şi a afacerilor imobiliare, când la mijloc sunt milioane de euro? Pe rol este deja un proces cu privire la una dintre defrişările din Trivale. Justiţia va da un răspuns, însă până atunci putem pune pariu că vor mai fi ridicate câteva vile, un ansamblu rezidenţial, acolo. Între timp, în mijlocul Piteştiului, au căzut sub lanţul drujbelor şi al intereselor imobiliare sute de arbori seculari. Niciun deranj. În definitiv, a fost distrusă toată vegetaţia, până acum vreo 10 ani virgină, de arbori seculari, de o valoare inestimabilă, din - atenţie! - Rezervaţia naturală Piatra Craiului! În România, mafia lemnului şi a imobiliarelor a chelit o rezervaţie naturală din Argeş, sute de hectare din alte păduri argeşene şi a chelit şi Parcul Trivale. Măcar de această dată, poate, anchetele nu se vor opri doar la o simplă atenţionare în presă, iar celor care au devenit peste noapte milionari în euro le va bate cineva la uşă pentru a-i „întreba de sănătate”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu