sâmbătă, 13 iunie 2009

Reflectarea în presă a protestului


www.epitesti.ro

Tinerii din oraşul nostru au protestat sâmbătă într-un mod inedit
Peste 100 de tineri au protestat, sâmbătă, în faţa Primăriei Piteşti, împotriva defrişărilor şi a împroprie-tăririlor făcute în Parcul Trivale. Tinerii au strigat lozinci prin care au atras atenţia asupra faptului că aproape 200 de hectare din Parcul Trivale au ajuns în proprietatea unor persoane, care au început să construiască acolo cartiere de vile. Acestea vor fi ridicate chiar în inima pădurii, deşi parcul este protejat prin lege. Tinerii au împărţit pliante trecătorilor şi au strâns semnături pentru o petiţie care va ajunge la Guvernul României. Au fost strânse aproximativ 450 de semnături de la trecătorii care erau de acord cu manifestarea tinerilor. După mitingul din faţa Primăriei, grupul s-a deplasat către sediul Direcţiei Silvice, aflată chiar în parcul Trivale.

Asociaţia Fan Club FC Argeş, împreună cu mai multe ONG-uri au organizat mitingul
Florin Dobre, unul dintre organizatori a declarat: „Este un parc vechi de sute de ani. În ultimii 20 de ani, sute de hectare din această pădure au fost defrişate, cu complicitatea autorităţilor, iar în locul lor au «răsărit» mai multe cartiere de vile. Au început deja defrişările. Sperăm că autorităţile vor reacţiona măcar în ceasul al 12-lea.“. Săptămâna trecută, de Ziua Mediului, Asociaţia „Parcul Lalelelor“ a organizat o acţiune similară, în semn de protest faţă de retrocedările făcute în Pădurea Trivale, „plămânul verde“ şi simbolul acestui oraş.

Pădurea Trivale a devenit domeniu privat
Conform noii conduceri a Direcţiei Silvice Argeş, Pădurea Trivale este mai degrabă domeniu privat decât domeniu public. Câteva sute de persoane au devenit în ultimii ani proprietare peste aproape 75% din cele 430 de hectare de pădure efectivă ale parcului care măsoară 1700 de hectare.
Ziarul TOP

Tinerii au strigat în Piteşti: “Salvaţi Parcul Trivale!”

Când autorităţile se mişcă greu sunt semne că, în Piteşti, tinerii sunt în stare să reacţioneze şi să se unească pentru cauze nobile. Aşa se face că, sâmbătă, în Piaţa Primăriei Piteşti, în jur de 100 de tineri au participat la un miting de protest împotriva defrişărilor şi a împroprietăririlor făcute ilegal în Parcul Trivale. Tinerii au atras atenţia asupra neregulilor prin care aproape 200 de hectare din Parcul Trivale au ajuns la diverşi oameni de afaceri care au început sau sunt pe cale să înceapă construirea de cartiere rezidenţiale chiar în inima pădurii, deşi parcul este protejat prin lege.Tinerii au împărţit pliante trecătorilor, strângând şi semnături pentru o petiţie care va ajunge la Guvernul României. “Nu tăiaţi pădurea!”, “Cu toţii vrem păduri naturale, nu cartiere rezidenţiale!”, “Astăzi nu lucraţi, mâine defrişaţi” sau “Nu vă pasă de oraş, pădurea o defrişaţi” au fost câteva dintre sloganurile strigate de protestatari. Din când în când, tinerii erau aplaudaţi de unii piteşteni care treceau prin faţa Primăriei. De câteva ori, ei s-au oprit din scandări pentru a le permite cuplurilor care tocmai ieşeau de la ofiţerul stării civile să îşi înregistreze în linişte momentul din faţa primăriei, când treceau pe sub bolta de flori. După mitingul din faţa Primăriei, grupul s-a deplasat în marş către Direcţia Silvică, aflată chiar în Parcul Trivale. „Este un parc vechi de sute de ani. În ultimii 20 de ani, sute de hectare din această pădure au fost defrişate, cu complicitatea autorităţilor, iar în locul lor au «răsărit» mai multe cartiere de vile. Din păcate, potenţaţii Piteştiului şi-au îndreptat atenţia şi către Parcul Trivale, care se află în inima acestei păduri. Au început deja defrişările. Sperăm că autorităţile vor reacţiona măcar în ceasul al 12-lea,” a declarat Florin Dobre, unul dintre organizatori. Mitingul a fost organizat de asociaţia Fan Club F.C. Argeş, împreună cu mai multe organizaţii nonguvernamentale.
Ziarul Argeşul-M. SĂRĂRESCU

Protest pentru salvarea Parcului Trivale
Peste 100 de tineri au protestat, astăzi, în Piaţa Primăriei Piteşti, împotriva defrişărilor şi a împroprietăririlor făcute ilegal în Parcul Trivale. Tinerii au strigat lozinci prin care au atras atenţia asupra neregulilor, prin care aproape 200 de hectare din Parcul Trivale au ajuns la diverşi oameni de afaceri, care au început sau sunt pe cale să înceapă construirea de cartiere rezidenţiale. Aceste vor fi ridicate chiar în inima pădurii, deşi parcul este protejat prin lege.

Tinerii au împărţit pliante trecătorilor, strângând şi semnături pentru o petiţie care va ajunge la Guvernul României. După mitingul din faţa Primăriei, grupul s-a deplasat în marş către Direcţia silvică, aflată chiar în parcul Trivale. Mitingul a fost organizat de asociaţia Fan Club FC Argeş, împreună cu mai multe asociaţii non-guvernamentale.

"Este un parc vechi de sute de ani. În ultimii 20 de ani, sute de hectare din această pădure au fost defrişate, cu complicitatea autorităţilor, iar în locul lor au ,,răsărit” mai multe cartiere de vile. Din păcate, potenţaţii Piteştiului şi-au îndreptat atenţia şi către Parcul Trivale, care se află în inima acestei păduri. Au început deja defrişările… Sperăm că autorităţile vor reacţiona măcar în ceasul al 12-lea,” a declarat Florin Dobre, unul dintre organizatori.
Evenimentul Zilei

Pitesti: “Să arătăm că ne pasă!''
După ce săptămâna trecută, de Ziua Mediului, Asociaţia "Parcul Lalelelor" a organizat, o acţiune similară, în semn de protest faţă de retrocedările ilegale făcute în Pădurea Trivale, "plămânul verde" şi simbolul acestui oraş, astăzi a fost rândul Asociaţiei Fan Club FC Argeş să protesteze faţă de abuzurile asupra fondului forestier. Membrilor fan-clubului li s-au alăturat câteva zeci de piteşteni şi, împreună, au mărşăluit pe traseul Primărie-Direcţia Silvică.

Nu trebuie să-i lăsăm să ne fure parcul!

“Trebuie să ieşim cât mai mulţi, să arătăm că ne pasă de unul dintre cele mai mari şi mai vechi parcuri din ţară. În următorii ani, parcul Trivale va ajunge doar un cochet cartier de vile, deţinut de cei care, în ultimii 20 de ani, au prădat ca la drumul mare acest judeţ. Aleile vechiului parc vor fi doar drumuri de acces către vilele de prost gust! Nu trebuie să-i lăsăm pe miliardarii de carton să ne fure parcul!”a declarat Florin Dobre, unul dintre organizatori.

Pădurea Trivale - domeniu privat

Conform noii conduceri a Direcţiei Silvice Argeş, Pădurea Trivale este mai degrabă domeniu privat decăt domeniu public. Câteva sute de pesoane au devenit în ultimii ani proprietare peste aproape 75% din cele 430 de hectare de pădure efecticvă ale parcului care masoară 1700 de hectare.
Adevărul

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru initiativa. Din pacate nu am aflat la timp de aceasta manifestatie pentru a putea participa. Ar fi frumos ca acest gen de manifestari sa nu ramana la acest prim pas, poate ca pe viitor vor fi mai multe persoane interesate si astfel, influenta asupra persoanelor cu functii de decizie sa fie mai mare. In orice caz, numarul participantilor a fost relativ ok, in Bucuresti au fost initiative la fel de importante la care au participat cu putin mai multe persoane. Orice inceput e mic, conteaza mai mult urmatorii pasi.

    RăspundețiȘtergere